23948sdkhjf

Ny overenskomst på plads: Praktiserende speciallæger skal tættere på patienterne

Det bliver lettere for danskerne at komme til øjenlæge, psykiater, hudlæge eller en anden praktiserende speciallæge.

Det er et af resultaterne af den nye overenskomstaftale, som Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Foreningen af Speciallæger (FAPS) netop har indgået.

Aftalen gælder for 2022-2026 og sikrer et økonomisk løft til de praktiserende speciallæger på cirka 120 millioner kroner, som blandt andet skal gå til at behandle flere patienter for øjensygdomme og sikre bedre lokal dækning.

Aftalen sikrer en øget tilgængelighed for patienterne i de dele af Danmark, hvor der i dag er langt til en speciallæge. Blandt andet vil flere speciallæger en eller flere dage om ugen kunne arbejde fra andre lokaler end deres faste klinik og på den måde sikre et nært tilbud til danskerne i de områder, hvor der ikke er nok patienter til at have en fast klinik hele ugen.

En mulighed er eksempelvis, at læger fra forskellige specialer på skift i løbet af ugen rykker ind i det lokale sundhedshus.

Derudover gør aftalen det lettere for patienterne at komme i kontakt med en speciallæge. For eksempel skal alle specialer fremover minimum en dag om ugen tilbyde patienterne tider uden for dagarbejdstid, og de skal også oprette en funktion på deres telefonsystem, så patienterne kommer ind i en kø, hvis linjen er optaget.

Formand for RLTN, Anders Kühnau, er meget tilfreds med forhandlingsresultatet:

- De praktiserende speciallæger har en vigtig rolle i sundhedsvæsenet og gør hver dag en stor forskel for rigtig mange patienter. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi efter et godt og konstruktivt forhandlingsforløb med FAPS nu kan sikre, at de praktiserende speciallæger i endnu højere grad kommer til at levere et godt og lokalt tilbud i hele Danmark.

Aftalen baner desuden vej for en vigtig styrkelse af det nære sundhedsvæsen og bidrager til, at flere borgere kan behandles hos deres egen læge, siger formand for FAPS, Ann-Louise Reventlow-Mourier, som ligeledes glæder sig over aftalen:

- Med aftalen realiserer vi en række af de visioner, som vi har formuleret sammen med Danske Regioner. En af de vigtigste er, at vi skal arbejde meget tættere sammen med almen praksis og på den måde sikre, at egen læge kan færdigbehandle flere patienter end i dag. Det kan både aflaste sygehusene og gøre adgangen til behandling langt mere nem og enkel for borgerne. Jeg er sikker på, at det er et tiltag, som kan bidrage til at mindske ulighed i sundhed.

Den nye overenskomstaftale kommer i forlængelse af den fælles vision for fremtidens speciallæger, ”En fælles retning”, som Danske Regioner og FAPS præsenterede i starten af 2021. Visionens 21 forslag omhandlede blandt andet, hvordan patienterne skulle have kortere vej til en speciallæge.

I 2020 blev 1,86 millioner danskere behandlet af en praktiserende speciallæge. I Danmark er der cirka 1.000 praktiserende speciallæger fordelt på 15 specialer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078