23948sdkhjf

FOA: Viborg udsætter ældre for fare ved at droppe isolation

FOA kalder det bekymrende, at kommune beder nærkontakter i tredje led om at møde på arbejde i plejesektor.

Fagforeningen FOA kalder det "stærkt bekymrende", at plejeansatte i Viborg bliver bedt om at møde på arbejde, selv om de er Omikron-kontakter i tredje led.

Det går nemlig imod en kraftig anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at isolere både nære kontakter og nære kontakters nære kontakter, når der er tale om smittetilfælde med den nye coronavariant.

- De risikerer at bære smitten ind til kolleger og til nogle af de ældre, og så afspejler det, hvor presset ældreområdet er, når man ikke har personale nok, siger Torben Hollmann, der er sektorformand i FOA for social- og sundhedssektoren.

Samme pointe om manglende hænder fremfører Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør i Ældre Sagen. Han mener, at Viborg Kommune er endt i en situation, hvor den har været tvunget til at vælge den mindst ringe løsning.

- Man må gå ud fra, at kommunen gør alt, den kan, i forhold til brug af værnemidler, mundbind, beskyttelsesdragter, og at der også bruges test i udvidet grad for at sikre, at man ikke bringer smitten ind.

- Alternativet er jo, at der slet ikke kommer nogen, siger han.

FOA, der repræsenterer mange ansatte i ældre- og plejesektoren, havde gerne set, at Viborg Kommune i stedet havde bedt om hjælp fra omkringliggende kommuner til at håndtere situationen.

Sektorformanden siger, at fagforbundet nu vil gå i dialog med arbejdsgiverne om situationen. Han tror, at der vil komme flere kommuner til, der ender med at måtte bede ansatte, der er kontakter i tredje led, til at møde på arbejde.

I Kommunernes Landsforening (KL) medgiver administrerende direktør Kristian Wendelboe, at flere kommuner de kommende dage kommer til at opleve et pres på grund af anbefalingen.

Men han mener, at det er en overreaktion fra FOA at omtale det som "stærkt bekymrende", at de ansatte i plejesektoren i visse tilfælde bliver bedt om at droppe isolationen.

- Det her har man jo ikke indført, fordi der er en eller anden særlig risiko for personale. Det har man indført, fordi der er en ny coronavariant, indtil man har overblik over, hvor farlig den er, siger han.

Spørgsmål: Når man ikke har svar på det endnu, er det så ikke en potentiel ekstra fare, man udsætter folk for?

- Det kunne også være det modsatte. Det ved man simpelthen ikke, siger han.

- Der er vores råd til dem, at det er de kritiske funktioner, der er vigtigst. Man skal kunne bemande sine plejehjem, siger han.

Kommunaldirektøren i Viborg Kommune fortalte mandag, at det drejede sig om cirka 30 ansatte i kommunens plejesektor, der var kontakter i tredje led. De ville blive bedt om at møde på arbejde med heldragt, mundbind og visir.

- Hvis vi skal opretholde den kritiske infrastruktur, så er vi nødt til at bryde retningslinjerne, sagde kommunaldirektør Lasse Jakobsen til TV Midtvest.

Tal fra Statens Serum Institut viste mandag 261 bekræftede tilfælde af Omikron-varianten i Danmark. Der er endnu ikke meget viden om den.

Smitteopsporingen i tredje led sker ifølge Sundhedsstyrelsen for at forsinke spredningen af varianten.

- Denne strategi er kun mulig i en periode med få smittede, siger vicedirektør Helene Probst i et skriftligt svar.

Styrelsen oplyser ikke, hvor grænsen går for, hvornår det ikke længere giver mening at smitteopspore i tredje led. Det vurderer Sundhedsstyrelsen løbende i samarbejde med andre myndigheder.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094