23948sdkhjf

Corona og en presset branche: Diakonisse-studerende på workshop i robusthed

I skole hjemmefra, utallige undervisningstimer på teams og medstuderende på distancen.

Det har været virkeligheden for mange studerende under coronapandemien, herunder de studerende på UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen, der læser på enten sygeplejerske- eller 3K-uddannelsen.

Nu bliver disse elever tilbudt en frivillig workshop om Robusthed som livskompetence for at komme nogle af de kedelige konsekvenser ved coronaen til livs. Desuden kan de tage den nye viden med sig, når de skal ud i et sundhedsvæsen, hvor man også skal kunne navigere i en hektisk hverdag.

- Vi har efter samtaler med mange studerende, der har udtrykt udfordringer med ensomhed, depression og manglende motivation, valgt at tilbyde dem et forløb med Eva Hertz fra Center for Mental Robusthed. Det giver god mening i forhold til den aktuelle situation med corona, men også i forhold til de studerendes udsigt til et job i et sundhedsvæsen, som i øjeblikket er hårdt presset, fortæller Rikke Vinter Hedensted, der er uddannelsesleder.

Det mentale helbred er for nedadgående

Eva Hertz, som står for de i alt syv workshopper på UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen, er uddannet sygeplejerske og psykolog. Hun er ikke i tvivl om vigtigheden af en aktiv indsats for den mentale robusthed hos de studerende.

- WHO nævner det mentale helbred som den største udfordring overhovedet. Og vi kan se, at lidelser som angst, depression og stress er i vækst. Jeg vil gerne sende de studerende ud ad døren med redskaber og viden til at kunne fastholde deres egen trivsel og robusthed, så de kan navigere sikkert gennem uddannelse og senere job, siger Eva Hertz og uddyber:

- Robusthed er en livskompetence, som kan hjælpe dig med at passe på dig selv. En af de vigtigste pointer, som jeg håber, de studerende vil tage med sig, er, at man ikke kan ’hælde af en tom kande’ – med andre ord; det er vigtigt at se indad og tage vare på sig selv, så der er overskud til at være der for andre. De skal huske, at tanker bare er tanker, og at det positive ikke kommer af sig selv.”

Egen iltmaske på først

En par af dem, der har deltaget i kurset, er sygeplejerskestuderende Sofie Skovsbøl og Luca la Pia.

- Jeg havde glædet mig til workshoppen, og jeg synes virkelig, at vi blev præsenteret for nogle relevante og brugbare redskaber i forhold til at blive mere mentalt robust. Man skal være der for sig selv, før man kan være der for andre – ligesom i flyvemaskinen, hvor man skal tage sin egen iltmaske på, før man hjælper andre med det, siger Sofie Skovsbøl.

En af de ting, som Luca la Pia tog til sig, handler også om forholdet til andre mennesker.

- For mig giver det god mening at være bevidst om sine nærmeste relationer og deres individuelle kompetencer og roller. De nærmeste kan jo hjælpe én til at se ud over begrænsningerne som er ens eget perspektiv. Det er vigtigt, når man falder i tankefælder og bliver selvbebrejdende i forhold til fx indsatsen på studiet, fortæller han.

FAKTA

  • Workshoppen Robusthed som livskompetence er et tilbud til alle hold på sygeplejerskeuddannelsen og uddannelsen i Kristendom, Kultur og Kommunikation (3K).
  • Workshoppen er et frivilligt tilbud uden fremmødepligt.
  • UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen består af tre uddannelser: SOSU-uddannelserne, Professionsbachelor i sygepleje og Professionsbachelor i Kristendom, Kultur og Kommunikation (3K).
  • Diakonissestiftelsen har over 155 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08