23948sdkhjf

Kommune sender “ulovligt” brev ud til borgere, der modtager hjemmehjælp

Det kan ifølge en ekspert i socialret være ulovligt, når Horsens Kommune i et brev skærer ned i den hjemmehjælp, som borgere ellers har krav på.

- Vi skriver til dig, da vi er nødt til at reducere din hjælp op til de næste seks uger.

Sådan lyder det i et brev, som Horsens Kommune har sendt til de af kommunens borgere, der modtager hjemmepleje.

Coronasmitten har nemlig tvunget kommunens varme hænder i knæ og sat sit præg på vagtplanerne, skriver TV Syd.

Men sådan en praksis kan være ulovlig, lyder det fra Søren Blæsbjerg, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet.

- Hvis man reducerer i hjælpen, så kan man ikke gøre det som et generelt brev. Man kan godt ændre serviceniveauet, men det kræver en individuel vurdering og en ny individuel afgørelse, hvis hjælpen ændres for den enkelte. Så den her praksis er i strid med reglerne og er ulovlig, siger Søren Blæsbjerg.

Søren Blæsbjerg henviser blandt andet til et svar fra social- og ældreminister Astrid Krag fra 11. januar 2022, hvor hun gør det klart, at kommunerne ikke på den måde kan skære alle over én kam.

Derudover henviser han til Servicelovens paragraf 1 stk. 3, hvor det netop er beskrevet, at hjemmehjælpens karakter og omfang skal bero på en konkret og individuel vurdering af den enkeltes behov.

Hos Ældre Sagen er man fortørnet over Horsens Kommunes praksis, selvom man også har respekt for, at det er en svær situation, som kommunen står i.

- Men vi må også sige, at det ikke er lovligt at ændre på det, man er blevet bevilget. Så hvis der skal ændres i det, så kræver det en ny visitation, siger Per Tostenæs, der er chefkonsulent i Ældre Sagen til TV Syd.

I Horsens Kommune henviser man til, at man er i en ekstraordinær situation, hvor der ikke er andre alternativer.

- Vi gør det med blødende hjerte. Men vores sygefravær på grund af covid-19 er fordoblet på meget kort tid. Det har også ramt vikarbureauererne, så der er ingen at rekruttere, fortæller direktør for velfærd og sundhed i Horsens Kommune, Jes Svenningaard.

Han er fuldt ud bevidst om, at det i første paragraf af serviceloven står sort på hvidt, at det altid beror på en indviduel vurdering. Men det mener direktøren på området også, at man stadig gør.

- Vi har dog samtidig meldt ud, at vi ikke har sat fagligheden på pause. Vores medarbejdere ude ved borgerne vurderer stadig, om det er sundhedsskadeligt ikke at gøre rent. Den vurdering laver de stadig derude, siger Jes Svenningaard, der fortsætter:

- Det her afgørelsesbrev har vi ikke ressourcer til at sende ud individuelt til alle 2.500. Så på den måde er der da nogle formalia, der ikke er, som de skal være, men vi har ikke noget alternativ. Vi er i en ekstraordinær situation, lyder svaret fra direktøren.

Efter TV Syd har gjort opmærksom på brevet, vil Ældre Sagen indberette sagen til Ankestyrelsen. Sanktionen kan ifølge Søren Blæsbjerg være at Ankestyrelsen kan pålægge kommunen at genoptage hjælpen i den oprindelig form. Men det kan hverken føre til økonomisk kompensation til borgeren eller bøde til kommunen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062