23948sdkhjf

KL, FOA og Danske Regioner: Sundhedsreform og ny ældrelov skal tænkes sammen

De ældre bliver ældre og får mere brug for hjælp. I 2020 fik 46 procent af de 80+ årige hjælp af både sygehuset og kommunen på et år. Det svarer til 126.000 personer, men i 2030 vil det dreje sig om knap 200.000. Det skriver Kommunernes Landforening, KL, i deres nyhedsbrev, Momentum.

I en ny analyse, som KL har lavet, fik de 126.000 borgere, 46 procent, hjælp af kommunen til enten rehabilitering, genoptræning, plejebolig, forebyggende hjemmebesøg, hjemmehjælp eller hjemmesygepleje. De var samtidig i kontakt med et sygehus, fordi de var indlagt eller på ambulant besøg.

18 procent fik udelukkende hjælp af kommunen, mens 21 procent udelukkende var i kontakt med sygehuset. Kun 15 procent modtog hverken hjælp fra sygehuset eller kommunen.

På den baggrund opfordrer KL, Danske Regioner og FOA regeringen til at tænke revisionen af ældre loven sammen med sundhedsreformen.

- Man kan ikke se på ældreområdet uden også at se på sundhedsområdet. Der er behov for en sundhedsreform, hvis vi skal kunne følge med de behov og ambitioner, vi har, for at danskerne får en god behandling i sundhedsvæsenet og en tryg alderdom. De ting hænger uløseligt sammen, når vi ser på befolkningsudviklingen, og hvad det er for nogle opgaver, vi står med i kommunerne. Set fra vores perspektiv, kan man ikke adskille de her to ting, siger Jacob Bundsgaard (S), formand for KL.

Et af de steder, man konkret bør se på, at sosu-assistenternes arbejdsgrundlag, mener Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

- I dag arbejder SOSU’erne under flere forskellige lovgivninger på ældreområdet. Det øger kompleksiteten i samarbejdet lige netop der, hvor behovet for samspil med det øvrige sundhedsvæsen er størst. Vi har et stort behov for et stærkt kommunalt sundhedsvæsen, og det bliver kun større på grund af demografiudviklingen og sygdomsmønstret blandt de ældre, siger Stephanie Lose.

Hos FOA er man også optaget af at medlemmernes udfordringer ved at skulle agere indenfor forskellige lovgivninger. Men Torben K. Hollmann, sektorformand for Social-Sund, understreger vigtigheden af, at der kommer en ny ældrelov.

- For os skal en ældrelov beskrive rammen omkring det at blive en del af ældreplejen, og hvordan medarbejderne med deres faglighed møder den ældres liv og får det til at fungere. Det kan suppleres eller sammentænkes med sundhedsreformen, men jeg tror, statsministeren har gjort det klogt ved at tvinge os til at gentænke ældreområdet. For hun kunne også have givet en milliard, som vi ikke havde fået meget nytænkning ud af. Og penge alene kan desværre ikke overkomme denne udfordring, siger Torben K. Hollmann.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156