23948sdkhjf

Aarhus søger testpersoner til hofteairbag

Vi kender alle airbaggen i vores biler, og mange af os har også set den oppustelige cykelhjelm i gadebilledet.

Nu er en ny airbag-løsning på vej - i første omgang målrettet aarhusianske borgere over 65 år, der bor i eget hjem og er i risikogruppen for at falde.

Aarhus Kommune er nemlig ved at rekruttere den række af borgere, hvor hofteairbaggen – kaldet HipGuard - skal testes.

Det oplyser Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til Magasinet pleje.

- Vi har ikke udvalgt borgerne endnu. Vores test har fokus på ældre borgere i eget hjem, hvor vi gerne vil afdække, om de er motiveret for at benytte en Hofteairbag for at forebygge et hoftebrud. Vi er ikke så meget i tvivl om, at hoftebaggen fungerer, men vi kan være i tvivl om, hvorvidt borgerne vil benytte den, lyder det i en mail fra forvaltningen.

Hverver ældre til test

HipGuard er udviklet af den nordjyske virksomhed LiftUp og er udformet som et mavebælte, der spændes om livet på borgeren. Ved hver hofte sidder airbaggen, der udløses, hvis borgeren falder, og puderne fordeler trykket ved landingen, så hoften skånes. 

Lige nu er det DokkX, Aarhus Kommunes velfærdsteknologiske udviklingslaboratorium, der står for at hverve de ældre, der skal teste løsningen.

Sundhed og Omsorg oplyser til Magasinet Pleje, at DokkX har mange besøgende i målgruppen, og at rekruttering til testen vil foregå blandt disse ud fra først-til-mølle-princippet. Men at der selvfølgelig vil være inklusionskriterier ala alder over 65 år, hjemmeboende, i risiko for fald med mere. 

- Vi arbejder i forvejen meget med faldforebyggelse, og der findes alarmer, man kan bruge, når man allerede er faldet.  Nu vil vi så undersøge, i hvilken udstrækning hofteairbaggen kan give brugeren tryghed og motivere til et mere selvstændigt liv med f.eks. motion og aktiviteter uden for hjemmet, siger leder Kirsten Rud Bentholm.

Fakta: 

Hvert år sker der 10.000 hoftebrud om året, og gennemsnitsalderen for en patient med en brækket hofte er 80 år.  Kvinder er dobbelt så udsatte for at brække hoften i forhold til mænd.

Kilde: Sundhed.dk

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Analoge ældre tvangsdigitaliseres
Private borgere får stress af at pleje demente
Otte måneders ventetid uden sundhedsforsikring
Efter TV2 Fyn-tema: Hjemmeplejen i Odense rydder op
Overenskomst i hus: 3600 kr mere om måneden til private SOSU'er
Fra kaos til professionel drift: Sommersted plejehjem
Andre Nordiske Medier
Licitationen
Motor-magasinet
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.487