23948sdkhjf

Retten til at dø på egne præmisser: Projekt med borgerinddragelse henter pris

Retten til at dø på egne præmisser.

Det er i korte træk det, projektet Livets Afslutning på Hospitalsenhed Midt går ud på.

Projektet er udviklet i samarbejde med borgere, og letter dialogen mellem sygehus, kommune og almen praksis til gavn for patienter i palliativ behandling.

Torsdag modtog de prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2022 ved Danske Regioners generalforsamling. Det oplyser danske regioner i en pressemeddelse. 

- Vi er meget stolte over at vinde for initiativet Livets Afslutning, det er et enestående projekt, som giver borgeren ro og lov til at dø og tager hånd om de pårørende, siger Helle Skytte, oversygeplejerske på Hospitalsenhed Midt.

Tidlig inddragelse

Ved at inddrage patienter og pårørende tidligt i forløbet, hvor de kan forholde sig til eksempelvis muligheder for behandling hjemme eller på hospitalet, opfordrer initiativet dem til at tage de nødvendige samtaler om liv og død.

Initiativet giver densuden mulighed for, at patientens oplysninger kan overføres mellem hospital, kommune og almen praksis, hvilket sørger for, at patientens ønsker kan blive til virkelighed på tværs af sundhedsvæsenet.  

- Årets vinderinitiativ er et godt eksempel på, hvordan borgerinddragelse gavner alle involverede. Det viser det store potentiale i at samarbejde på tværs af kommuner, regioner og egen læge – især inden for palliativ behandling. Og døden er jo noget, der berører os alle, så derfor er det vigtigt, at vi får taget snakken om, hvordan den sidste tid skal foregå med patienten selv og de pårørende, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Projektet var nomineret sammen med fire andre i kapløbet om æren og de 10.000 kr. til forbedring af fysiske rammer.

Fakta: Den sidste tid som tema

  • Temaet for Årets Borgerinddragende Initiativ 2022, ”Den sidste tid”, er valgt fordi der ligger et stort potentiale i, at sundhedsvæsenet i højere grad inddrager patienter og pårørende i samtaler og beslutninger om, hvordan den sidste tid skal leves.
  • For at sundhedsvæsenet kan gøre det på en meningsfuld måde, er det tværsektorielle samarbejde et afgørende element. At hospital, kommune og egen læge taler sammen gør et forløb, der ellers ofte er svært, tryggere for patienter og pårørende.
  • Netop dét er vinderinitiativet lykkedes med at etablere i et succesfuldt samarbejde i Midtklyngen mellem kommunerne Silkeborg, Skive og Viborg, flere alment praktiserende læger og Hospitalsenhed Midt i Region Midtjylland.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094