23948sdkhjf

Thy barsler med omfattende plejeboligbyggerier

Thisted Kommune vil give ældreområdets bygning en ordentlig overhaling for at blive klar til fremtidens stigende antal af ældre.

Konkret lyder planerne på helt nybyggede plejecentre, omfattende ombygninger, tilbygninger og lukning af plejecentre, der ikke lever op til fremtidens krav.

Kommunen har netop udformet en plejeboligplan, som skal i offentlig høring i maj måned. Planen skal sikre, at hele ældreområdet bliver set på som ét samlet hele, så kommunen er sikre på at have den rette sammensætning af tilbud.

- Andelen af ældre i Thy bliver markant større i fremtiden, samtidig med at vi bliver færre i den erhvervsdygtige alder. Det stiller store krav til fremtidens ældrepleje og mængden af plejeboligpladser. Derfor skal vi allerede nu i gang med at se på, hvordan vi fremtidssikrer plejeboligområdet i Thy, så vi har de rigtige tilbud, fortæller Tue von Påhlman, der er direktør for Social-, sundheds-, og kulturforvaltningen i Thisted Kommune.

Nybyg, ombygninger og lukninger

Helt overordnet er anbefalingerne i plejeboligplanen givet ud fra nogle principper om, at der stadigvæk skal være en geografisk spredning af plejeboliger rundt i kommunen.

Samtidig skal fremtidens plejeboliger være placeret i bygninger, der lever op til både beboernes ønsker og medarbejdernes arbejdsmiljø. Og så er det også blevet vægtet højt, at de fremtidige plejeboliger i Thisted Kommune har en vis størrelse, fordi det ifølge flere analyser er afgørende for, at de kan drives på en tilfredsstillende måde - og med den rette faglighed.

- Vi har plejecentre i kommunen, hvor bygningerne er i så dårlig stand, at det kræver meget dyre og omfattende renoveringer. Samtidig er Kastaniegården og Solhjem så små, at alle undersøgelser viser, at det er meget vanskeligt at drive dem på en både faglig og økonomisk holdbar måde i fremtiden, forklarer Tue von Påhlman.

Plejeboligplanens anbefalinger skyldes også de ønsker, som analyser viser, at fremtidens ældre har.

Det har blandt andet vist sig, at langt størstedelen af os vægter selvstændighed og selvbestemmelse meget højt. Vi holder os raske længere, og de fleste af os vil bo i eget hjem – eller alternative bofællesskaber - i så lang tid som muligt. Men når tiden kommer, hvor plejeboliger er det rigtige tilbud, så vægter det højest for borgerne, at der er et tilbud af høj faglighed.

- Det er meget vigtigt for os, at vi har nogle fysiske rammer og tilbud i kommunen, der giver de ældre det, som de ønsker sig af deres ældreliv. Det er en stor del af forklaringen på, at anbefalingerne i plejeboligplanen er, som de er, forklarer Anne Fink, der er chef for Ældre og Træning i Thisted Kommune.

Den nye plejeboligplan er i høring fra 6. til 15. maj.

Sådan lyder anbefalingerne til den nye plejeboligplan

  • Anbefalingerne i plejeboligplanen lyder blandt andet, at der bliver bygget et helt nyt plejecenter i Thisted og i Hanstholm som erstatning for Fyrglimt, hvis bygninger ikke lever op til fremtidens krav til et velfungerende plejecenter.
  • Derudover foreslås der en tilbygning til Dragsbækcentret i Thisted, Åbakken i Hurup, Sct. Thøgersgaard i Vestervig, Fjordglimt i Sennels og Klitrosen i Klitmøller og en ombygning af Kristianslyst i Thisted.
  • Plejeboligplanen foreslår også, at man erstatter Kastaniegaarden i Snedsted og Solhjem i Østerild med plejeboliger i tidssvarende lokaler på andre lokationer i Thy.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094