23948sdkhjf

Quiz og kondition: Alt for få bruger demenstilbud i Skanderborg

Et træningstilbud i Skanderborg Kommune, som kombinerer motion og hjernetræning, viser gode resultater. 

Løbende evalueringer viser, at forløbet kan være med til at mindske generne af demenssygdomme, og flere af deltagerne har sågar fremgang i kognitive test. 

Siden 2017 har Skanderborg Kommune tilbudt forløbet ”Aktiv med demens” for personer med mild demens. I alt 25 personer har deltaget i forløbet.

Og det tal burde være højere, lyder det fra formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Jens Szabo.

- Aktiv med demens er et rigtigt godt tilbud til personer med demens i den begyndende fase, og vi vil gerne have, at flere får gavn af det. Mange overser desværre muligheden, og derfor sætter vi en kampagne i værk for at gøre personer med mild demens og deres pårørende opmærksomme på tilbuddet, siger Jens Szabo.

Der bliver blandt andet lavet en folder til de praktiserende læger, en avisannonce, annoncer til de digitale infoskilte i Skanderborg Kommune med mere. 

Vedligeholder eller forbedrer funktionsevnen

Test, der er lavet henholdsvis før og efter træningsforløbet, viser, at mellem 50 og 85 procent af deltagerne vedligeholder eller forbedrer deres fysiske funktionsevne, og næsten hver anden vedligeholder eller forbedrer deres kognitive evner.

Der vurderes bl.a. ud fra orientering, korttidshukommelse, sprog, opmærksomhed, visuelle og rumlige færdigheder.

- Demens er en uhelbredelig sygdom, men ved at kombinere fysisk og kognitiv træning kan man i mange tilfælde mindske generne af sygdommen. Det har vi rigtigt gode erfaringer med på forløbet Aktiv med demens. Samtidig oplever vi også, at deltagerne får en bedre trivsel og selv mærker fremgang, siger fysioterapeut Anita Bach, der er en af instruktørerne på holdet.

Hjernen udfordres med spil og madlavning

En af deltagerne i Aktiv med demens er en ældre mand fra Skovby. Han siger om forløbet:

- Terapeuterne er hammergode til at lave afvekslende træning. De siger, at motion og kognitiv træning kan sætte det, man fejler, lidt på standby, og der er jo ikke noget, jeg hellere vil. Jeg er gået frem i de test, jeg har fået lavet, efter at jeg har deltaget i Aktiv med demens, siger deltageren.

Et forløb varer tre måneder, og deltagerne træner tre gange tre timer om ugen på et fast hold. De får pulsen op, træner balance, motorik og styrke. Hjernen udfordres med spil, kreative øvelser, quizzer og træning i hverdagsaktiviteter som f.eks. madlavning eller indkøb.

Mødestedet er Lokalcenter Kildegården i Skanderborg, men en del af træningen foregår udendørs, fordi det både forbedrer balancen og humøret.

I Skanderborg Kommune er 534 borgere registreret med demens ifølge de seneste tal, som er fra 2019. Dertil kommer altså de mange borgere, som har symptomer på demens, men som ikke har fået en diagnose.

Fakta: Demens

  • 400.000 personer i Danmark lever i dag med demens i familien.
  • Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år.
  • Pårørende til hjemmeboende borgere med demens bruger i gennemsnit 5-7 timer om dagen til pleje og omsorg.
  • Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • I de kommende 10-20 år forventes antallet af demensramte af stige betydeligt.

Kilder: Nationalt Videnscenter for Demens og Alzheimerforeningen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078