23948sdkhjf

Sjællandske plejecentre indfører nyt observationsværktøj til mennesker med demens

Et nyt observationsværktøj er et af midlerne til at forstærke indsatsen for mere livskvalitet til borgere med kognitive udfordringer på Ringsted Kommunes tre plejecentre.

Ringsted Kommune har indført et nyt observationsværktøj, der skal hjælpe ældre, der er ramt af demens eller andre kognitive udfordringer.

Redskabet hedder NORD, som står for Neutralt Observations Redskab til Demente. NORD er et supplement til Den Rehabiliterende Organisation, der er den måde, hvorpå Ringsted Kommune arbejder med træning og genvinding af funktioner, så borgere kan bevare flest mulige af hverdagens funktioner.

- NORD er et redskab til at nå de kognitive svækkede – herunder borgere med demenslignende adfærd – til at støtte dem i deres rehabiliteringsforløb, så vi bliver endnu bedre til at sikre, at alle vores beboere får opfyldt de psykologiske behov, siger Mette Nielsen, teamleder på Plejecenter Solbakken.

Et tilpasset behov

NORD er et observationsredskab, der kan bruges til at gennemgå en række temaer og der ses efter, om de psykologiske behov dækkes og hvordan.

Efter screeningen sætter man et rehabiliterende mål for borgeren. Det kan for eksempel være at imødekomme borgerens behov for inklusion gennem fællesaktiviteter som spil, madlavning, musik eller bare samvær mellem personer.

En borger var for eksempel med i fællesskabet med de andre beboere på plejecentret, men havde svært ved at rumme det store fællesskab. Efter at have observeret borgeren med redskabet fandt personalet nye måder, der kunne opfylde borgerens behov og samtidig tage hensyn til hendes specifikke udfordringer.

- Hun havde behov for at sidde ved sit eget bord, men stadig med blandt de andre borgere. Her kunne hun sidde med sine egne ting, men stadig være en del af fællesskabet. Hun fik mindre uro, og det var angstdæmpende at sidde ved sit eget bord. Og borgeren var stadig en del af fællesskabet ved at fællesbordet var lige ved siden af, siger Mette Nielsen.

Fælles værktøj og samarbejde

Observationsredskabet bruges af hele personalegruppen, så der er et fælles billede af den enkelte borgers behov og fælles opsamling på, hvad der virker bedst for den enkelte.

- Vi har meget fokus på, at det ikke er en medarbejder, der sidder med skemaet, men at det er flere medarbejdere, der er med i screeningen af hver borger. Det gør, at de så får flere perspektiver på borgeren, og det giver et bedre og bredere samarbejde og en øget refleksion om, hvorfor vi gør, som vi gør, siger Mette Nielsen.

Redskabet har indtil videre været brugt som et pilotprojekt på demenshusene på Plejecenter Solbakken. Planen er, at det nu skal bruges på de øvrige afdelinger på plejecentret, og næste år skal det bruges på alle tre plejecentre i Ringsted Kommune.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094