23948sdkhjf

FOA: Øgede udgifter kan ramme ældreområdet

- Det er intet mindre end en bombe under den kommunale økonomi.

Sådan siger FOA-formand Mona Striib i en pressemeddelelse, efter nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ekstraregningen for den demografiske udvikling bliver langt større end hidtil antaget.

Oprindeligt havde Finansministeriet beregnet, at der skulle tilføres 1,25 milliarder kroner til kommunerne for at veje op for befolkningsudviklingen. Men tallene fra Danmarks Statistik viser nu, at befolkningstilvæksten er markant højere end ellers forventet, blandt andet fordi der er kommet 30.000 ukrainske flygtninge til landet.

FOA har regnet sig frem til, at de samlede udgifter vil løbe op i 3 milliarder kroner, hvis serviceniveauet fra 2022 skal opretholdes. Og det bekymrer Thomas Enghausen, der er næstformand i FOA.

- Den udfordring kommer regeringen til at tage alvorligt. Ellers vil vi opleve, at kommunerne gennemfører besparelser, der vil ramme den kommunale kernevelfærd såsom børnepasning, skoler og ældre, siger Thomas Enghausen.

Mona Strib supplerer, at det er vigtigt, at der bliver taget hånd om situationen, så det ikke går ud over velfærden.

- Ingen ved hvordan og hvor længe krigen i Ukraine fortsætter, men uanset hvor mange flygtninge, der kommer, hvor længe de bliver, og hvor meget de kommer til at trække på den offentlige velfærd, viser tallene, at regeringen skyder langt under målet, når den tror, at den kan klare det demografiske træk i kommunerne indenfor 1,25 milliarder kroner. Alternativt må den sige ærligt, at vi ikke i fremtiden kan forvente den velfærd, vi ellers er blevet sat i udsigt, lyder det fra Mona Striib i pressemeddelelsen.

Forhandlingerne mellem KL og regeringen om rammerne for kommunernes økonomi i 2023 – Økonomiaftalen – begyndte den 10. maj og forventes afsluttet i begyndelsen af juni.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.427