23948sdkhjf

Tilsyn afslører store brister i patientsikkerhed på bosteder

I 2020 og 2021 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed 210 sundhedsfaglige tilsyn på bosteder.

Der var "alvorlige brister i patientsikkerheden" i mere end 30 procent af tilsynene.

Det fremgår af en rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi har desværre set en del større og kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden på landets bosteder, siger overlæge Charlotte Hjort, der også er enhedschef i styrelsen, i en pressemeddelelse.

Manglende journalføring

Der er især problemer med forkert håndtering af medicin. Det er ifølge styrelsen en af de mest centrale opgaver på bostederne.

Fejlmedicinering kan have alvorlige konsekvenser. Fejlene opstår ifølge styrelsen typisk, hvis der ikke er styr på journalføring og dokumentation af beboernes medicin.

Tilsynene har også afsløret problemer med sundhedsfaglig dokumentation.

Det kan for eksempel være manglende dokumentation af beboernes aktuelle pleje og opfølgende og behandling. Her var der fejl i 59 procent af tilsynene.

- Mange beboere har behov for sundhedsfaglig pleje og behandling, samtidig med at personalet skal løfte den socialpædagogiske kerneopgave. Det stiller nogle særlige krav til ledelse og personale, siger Charlotte Hjort.

Strakspåbud

Styrelsen noterer i sin rapport, at mange medarbejdere ikke har en sundhedsfaglig baggrund.

Der peges også på, at et stigende antal ældre samt beboere med flere sygdomme gør de ansattes opgaver mere komplekse.

Af de 210 tilsyn var 57 stikprøvebaserede. 77 tilsyn var opfølgende på baggrund af tidligere påbud. De sidste 76 tilsyn kom efter bekymrede henvendelser til styrelsen.

I "flere tilfælde" var risikoen for patientsikkerheden så alvorlig, at styrelsen måtte udstede strakspåbud om "at indstille hele eller dele af den sundhedsfaglige virksomhed på de pågældende bosteder".

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.111