23948sdkhjf

Bibliotek og kommune arbejder sammen for at hjælpe demensramte

En demensdiagnose er lig med store forandringer i ens liv, og selv hverdagsting som at gå på biblioteket kan være uoverskuelige.

Men nu har Solrød Bibliotek og Kulturhus gjort det lidt lettere for borgere med demens at turde tage skridtet og gå på biblioteket – stedet er nemlig blevet certificeret demensven.

Medarbejderne har gennemgået et forløb, der gør dem bedre i stand til at hjælpe borgere med demens. Det betyder, at medarbejderne blandt andet har fokus på at bevare øjenkontakt, tale roligt og tydeligt og at være tålmodige.

Samtidig har Solrød Bibliotek og Kulturhus i samarbejde med kommunens demensteam også med stor succes afholdt et pilotprojekt, der var særligt målrettet borgere med let eller moderat demens. Projektet hedder 'Husker du', og går kort fortalt ud på at skabe et trygt og rart rum, hvor borgere med demens kan være en del af en god samtale.

Det er sket via en samtalecafé, hvor en medarbejder fra biblioteket ved hjælp af eksempelvis en kort tekst, et filmklip, en sangtekst eller en helt særlig temakasse med rekvisitter har startet en samtale op mellem deltagerne.

Den særlige temakasse er sammensat specielt til formålet af scenograf Luise Midtgaard med fokus på sanselighed. De nøje udvalgte rekvisitter har fungeret som et slags ”lejrbål”, hvor alle deltagernes opmærksomhed har været rettet mod det samme, og det viste sig under projektet, at rekvisitterne var et af de vigtigste elementer til at starte samtalen op og skabe en følelse af fællesskab.

Konklusionen er, at projektet med de små overskuelige og trygge samtalegrupper har været en stor succes, fortæller Liv Clausen, der er litteraturformidler og en af de to ansatte på Solrød Bibliotek og Kulturhus, der har stået for projektet.

- Det handler om, at vi har en æstetisk oplevelse i nuet. Det er ikke demenssygdommen, der er i fokus, det er selve oplevelsen, siger Liv Clausen.

Solrød Bibliotek og Kulturhus samarbejder om projektet med Køge og Holbæk kommuner, og det er håbet, at projektet kan spredes ud til endnu flere kommuner. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.964