23948sdkhjf

Ny hård kritik af særligt plejehjem: - Føler det er et fængsel

Det skulle være så godt, men blev aldrig som forventet. Sådan lyder det nu igen fra pårørende til ældre demente på plejehjemmet Huset Nyvang i Randers.

I marts 2018 åbnede det, der skulle være et såkaldt demensvenligt plejehjem, ellers med pomp og pragt. Siden har kritikken haglet ned over stedet, og nu er den gal igen.

Det skriver TV2 Østjylland.

- Min far føler, det er et fængsel, som han skal flygte fra. Jeg kan godt se, det ikke er et liv for ham, når han bare vil væk, lyder den hårde melding fra Iben Jensen.

Hendes far, Niels Christian Nielsen, blev landskendt, da han i juli 2020 var en af hovedpersonerne i TV2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden'.

De kritisable forhold, der blev afsløret hos ham på Huset Nyvang, fik politikere i Randers Kommune til at kræve handling.

En storslået handlingsplan blev i januar 2021 fremlagt, men halvandet år senere er der ifølge Iben Jensen igen store problemer med plejen på plejehjemmet.

- Der var en god periode, hvor det virkede til, at problemerne blev taget seriøst, og der skete noget. Men det seneste halve år har været rigtig skidt for vores far, siger hun til TV2 Østjylland og fortsætter:

- Vi holder møder med personalet, men kommer ikke videre. Senest fik vi at vide, vi helst skulle begrænse vores besøg hos min far. De mener, at vi er skyld i, at han får det værre, fordi vi stresser ham. Det passer simpelthen ikke.

Iben Jensen er ikke den eneste med kritik af Huset Nyvang.

Stella Lombardos mor, Ingrid Steffensen, flyttede i marts 2019 ind på det særlige demensplejehjem, og i begyndelsen brugte moren meget fællesrummet og var en del af aktiviteter på stedet.

Men siden moren blev ramt af corona i begyndelsen af 2022, er hendes tilstand ifølge Stella Lombardo blevet voldsomt forværret.

Og moren er udelukkende i sin lejlighed.

- Nogle gange så tænker jeg, når jeg går derfra, at det var bedre min mor fik fred, og det er skrækkeligt at tænke på, siger datteren til TV2 Østjylland.

Stella Lombardo har løbende fulgt med i, hvordan moren har haft det.

Og hun har taget billeder af det syn, der mødte hende under et besøg i lejligheden på Huset Nyvang. De viser generelt en meget usoigneret Ingrid Steffensen. Blandt andet er datteren kommet til, at moren har et par underbukser på, der ikke er blevet skiftet i flere dage.

Stella Lombardo mener, at stor udskiftning blandt personalet og mange vikarer har været medvirkende til, at hendes mor har fået det dårligere.

Hun føler, at flere og flere af de ansatte knap nok kender hendes mor:

- Der er ingen kendte plejere, og dem der er virker pressede og uden overskud.

Gennem de seneste to år har 45 medarbejdere af forskellige årsager opsagt deres stilling på Huset Nyvang. Udgifterne til vikarer har i samme periode været støt stigende, og det toppede i 2. halvår 2021.

Her brugte Randers Kommune over 3,4 mio. kr. på vikarer. Det seneste halve år er der brugt knap 1,4 mio. kr. på vikarer på Huset Nyvang.

Randers Kommune forklarer det stigende vikarforbrug med den politiske beslutning om at sætte ind på Huset Nyvang.

Endvidere har der også været særlige borgerforløb, der fordrer ekstra personale, der er dækket af vikarbureau i aften- og nattetimerne.

Det skiftende personale skyldes ifølge Randers Kommune blandt andet, at medarbejdere har søgt jobs andre steder inden for omsorgsområdet grundet opgaverne på Huset Nyvang og den mediebevågenhed, der har været på stedet.

I forhold til kritikken fra de pårørende skriver omsorgschef i kommunen Lene Jensen til os, at man vægter et samarbejde med pårørende meget højt, og de pårørende er altid velkomne til at kontakte plejehjemmet eller Randers Kommune.

TV2 Østjylland ville gerne have stillet uddybende spørgsmål til ovenstående til omsorgschefen Lene Jensen. Men omsorgschefen har ikke ønsket at stille op til interview.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094