23948sdkhjf

Efter ny rapport om kommende ældrelov: - Det er vigtigt, at det videre arbejde bygger på konkrete erfaringer

Da statsminister Mette Frederiksen på årets første dag holdt sin nytårstale, lød det, at man i løbet af året ville introducere en ny ældrelov med mindre statslig indblanding, mere selvbestemmelse og minimal dokumentation.

Før udspillet kunne blive til virkelighed, blev der nedsat et rådgivende panel og tre ekspertgrupper, der skulle skitsere, hvordan en sådan ældrelov kunne se ud. Nu foreligger rapporten fra det arbejde, og hos Foa mener sektorformand for social- og sundhed, Torben Klitmøller Hollmann, at rapporten danner et fint grundlag for en ny ældrelov.

- Rapporten indeholder en række gode forslag, som kan danne grundlaget for en ny ældrelov. Nu er det op til politikerne at gribe muligheden og ignorere valgtrommerne og glemme de gustne overlæg. Vi har ganske enkelt brug for et nationalt kompromis på området. Vi kender den rigtige retning med små tværfaglige teams, hvor borger og medarbejdere kender hinanden, og hvor visitationen foregår tæt på den enkelte, siger Torben Klitmøller Hollmann i en pressemeddelelse fra Foa.

Han peger dog også på, at lykken ikke er gjort med den nye rapport.

- Hvis vi savner noget i rapporten, er det mere tydelige anbefalinger, som overlader mindre til politikernes fantasi. Det er vigtigt, at det videre arbejde bygger på konkrete erfaringer fra virkeligheden frem for en forestilling om, hvordan virkeligheden ser ud, lyder det videre fra Torben Klitmøller Hollmann.

Netop folk med konkrete erfaringer fra virkeligheden har været inde over rapporten. Det rådgivende panel og ekspertgrupperne blev sammensat af repræsentanter fra centrale organisationer, forskere, medarbejdere og ledere med praksiserfaring fra ældreplejen samt pårørende og de ældre selv. Herunder også Foa, hvor Torben Klitmøller Hollmann har været med.

- For Foa har det været vigtig at bære stemmerne og erfaringerne ude fra virkeligheden ind i udvalgsarbejdet. Vi har en sjælden mulighed for at reformere et vigtigt område som ældreplejen. Og så er det særligt vigtigt, at vi gør det rigtigt. Vi har brug for en ældrepleje, hvor tidstyranni og lange beslutningsgange er væk, og det er de ansattes faglighed og de ældres behov, der er i centrum, siger han.

Han mener, at det vigtige nu er, at det ikke bliver ved de gode intentioner. Nu skal det politiske niveau på banen, og nu skal de handle.

- Foa har længe talt for, at ældreplejen i Danmark trænger til et alvorligt serviceeftersyn, hvor den ældres behov og de ansattes faglighed sættes over regler og systemer. Derfor har vi også store forventninger til det, der skal ske nu. Vi har brug for at sætte en ny retning for ældreplejen, så vi har mulighed for at rekruttere og fastholde de mange dygtige medarbejdere, vi har brug for i fremtiden, 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125