23948sdkhjf

Kun 13 procent ville vælge et kommunalt plejehjem

Godt halvdelen af den næste generation ældre, har et dårligt indtryk af kvaliteten i den kommunale hjemmepleje og kun 13 procent af dem ville vælge et kommunalt plejehjem, hvis de skulle vælge i dag.

Det skriver nichemediet OPS-Indsigt.

De barske tal fremgår af en undersøgelse fortaget af Dansk Erhverv, som har spurgt fremtidens ældre i alderen 60 – 69 år om deres indtryk af kvaliteten i ældreplejen.

Resultaterne er interessante, fordi netop denne gruppe inden for de næste ti år vil begynde at forbruge velfærdsydelser som hjemmepleje og plejehjem.
I Dansk Erhverv er man bekymret.

- Tallene et udtryk for en befolkning, som har mistet tilliden til kvaliteten hos vores ældrepleje, siger Anders Olesen, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Undersøgelsen viser desuden, at ca. 40 procent af fremtidens ældre ville vælge et privat plejehjem, hvis de skulle vælge i dag. Udfordringen er bare, at samfundet ville ikke kunne efterkomme deres ønske, for kun omkring 6 procent af plejehjemmene er friplejehjem. Det viser en undersøgelse foretaget af OPS-Indsigt.

- Det er dybt bekymrende, at tilliden til de kommunale plejehjem ikke er højere – men desværre ikke overraskende, siger Venstres ældreordfører Jane Heitmann til OPS-Indsigt.

Den præmis køber Social- og Ældreminister Astrid Krag ikke.

- Regeringen har ikke talt området ned. Tværtimod har vi fokus på at sikre større valgfrihed og selvbestemmelse for ældre, også i forhold til, hvor de ønsker at bo, siger Astrid Krag.

Men hvordan kan det være fremtidens ældre ser ud til at rykke sig mod et øget privat valg?

- Jeg går ud fra, at det er, fordi folk har gode erfaringer med de private, at det altså er et aktivt tilvalg af de private og ikke et fravalg af de kommunale, siger ældreordfører for Det Konservative Folkeparti Mette Abildgaard.

At de ældre er begyndt aktivt at tilvælge private velfærdstilbud bekræftes af, at andelen af borgere der vælger en privat leverandør af hjemmehjælp er stødt stigende.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at fire ud af ti borgere vælger en privat leverandør, når de tildeles hjemmehjælp af kommunen. Det er det højeste niveau nogensinde.

- I Venstre har vi et ønske om friplejehjem i alle kommuner, siger Jane Heitmann og peger dermed på, at der kun er friplejehjem i under halvdelen af kommunerne og at man kunne gøre mere fra regeringens side.

Her melder Astrid Krag hus forbi.

- Vi bakker også op om ældres mulighed for at kunne vælge en friplejebolig, og regeringen støtter derfor etableringen af private plejehjem med puljen støtte til etablering af friplejeboliger, siger Astrid Krag.

Hun understreger, at ældre skal have den hjælp, de har behov for og opleve at de kan vælge den bedste løsning for dem.

- For mig er det ikke afgørende, om det sker i kommunale plejeboliger eller friplejeboliger, siger Astrid Krag.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
  • CSR-Rådgiver
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vestjyde bliver formand for FOAs Social- og Sundhedssektor
SOSUér bliver selvstændig og vil give tryghed ved flytning
Nu er det ikke kun plejepersonale, der har ret til fuld tid
Niels skiftede Indien ud med et plejecenter i Hadsund
Drabstiltalt plejehjemsansat var ansat i stilling med særlige medicinkrav
Akut mangel på social- og sundhedspersonale: Her er det sværest
Andre Nordiske Medier
Licitationen
Motor-magasinet
Kommunefokus

Send til en kollega

0.187