23948sdkhjf

Fagbevægelsen: Det er forkert at sænke topskatten, når flere har brug for pleje

Da statsminister Mette Frederiksen onsdag eftermiddag udskrev folketingsvalg, satte hun gang i en fire uger lang valgkamp. En valgkamp, fagbevægelsen vil have til at handle om løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.

- Vi lever i en tid med stor usikkerhed. Stigende priser, et udfordret sundhedssystem, højere pensionsalder og et pres på velfærden bidrager til, at mange danskere føler sig utrygge. Derfor håber jeg, at valget kommer til at handle om, hvordan vi sikrer vores alles tryghed - både nu og i fremtiden, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Reallønnen er ifølge fagvevægelsen blevet udhulet af den største inflation i 40 år, og lønmodtagere er dermed blevet fattigere i år. Derfor bliver det også et stort tema i valgkampen, og fagbevægelsen opfordrer til konkrete løsninger fra partierne.

- Vinterpakken er en god håndsrækning, men vi er slet ikke i mål. Vi skal gøre mere for at hjælpe dem, der lider mest under de stigende priser. For eksempel ved at hæve befordringsfradraget og rykke dagpengeløftet frem. Det er godt, at danskerne nu får mulighed for at afkræve løsninger fra politikerne, siger Lizette Risgaard.

Velfærd eller topskattelettelser

Der er stor forskel på, hvor højt partierne prioriterer velfærden i den kommende regeringsperioder. Senest har regeringen lagt op til en 15-årig helhedsplan for at sikre velfærden i en fremtid med historisk store stigninger i antallet af børn og ældre.

- Vi har flere gange efterspurgt en helhedsplan for velfærden, og det er meget positivt, at statsministeren nu vil tage hul på de forhandlinger. Det er nødvendigt med en fordomsfri diskussion om de udfordringer, vi står over for, siger Lizette Risgaard.

Omvendt går flere partier til valg på store skattelettelser, ikke mindst til de rigeste. Valget bliver ifølge  fagbevægelsen også et valg om velfærd over for topskattelettelser. 

- Det er helt forkert at ville sænke topskatten i en tid, hvor langt flere får brug for pasning og pleje, og vi har allerede nu svært ved at rekruttere til professionsuddannelserne og erhvervsuddannelserne. Der er behov for at give de uddannelser et kæmpe løft, hvis vi vil bevare velfærdssamfundet, siger Lizette Risgaard.

Retfærdig grøn omstilling og værdig tilbagetrækning

Også den grønne omstilling bør fylde i valgkampen, hvis det står til fagbevægelsen, for det er en bunden opgave at nå i mål med reduktionsmålene. 

- Vi skal sikre en socialt retfærdig grøn omstilling gennem bedre efter- og videreuddannelse, så flere kan blive uddannet til at løse de opgaver, omstillingen kræver. Vi skal ikke efterlade nogen på perronen, understreger Lizette Risgaard.

Endelig er det helt afgørende for fagbevægelsen, at valget kommer til at handle om tilbagetrækning. For i en tid med stigende pensionsalder, går flere partier til valg på at fjerne retten til tidlig pension for dem, der har knoklet allermest.

- Det er det mindste, vi kan gøre for dem, der har bidraget til vores samfund i mindst 42 år. Selvfølgelig skal de kunne trække sig tilbage med værdighed, fastslår Lizette Risgaard.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
  • CSR-Rådgiver
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Niels skiftede Indien ud med et plejecenter i Hadsund
Drabstiltalt plejehjemsansat var ansat i stilling med særlige medicinkrav
Akut mangel på social- og sundhedspersonale: Her er det sværest
Regionerne sætter ind mod brug af plejepersonale fra vikarbureauer
Esbjerg tilbyder SOSU-uddannelse med løn - og mange tager imod tilbuddet
Ældrepleje på nye måder: Danske kommuner vil inspireres af Haderslev
Andre Nordiske Medier
Licitationen
Motor-magasinet
Kommunefokus

Send til en kollega

0.094