23948sdkhjf

Ny rapport: Sygeplejersker og SOSU’er overvejer i stor stil at forlade deres fag

To ud af tre sygeplejersker overvejer fremtiden i sygeplejefaget, og på SOSU-området er det 37 % af medarbejderne, der overvejer at kvitte deres profession.

Meget tyder på, at sundhedsområdet kan få afgørende betydning for, hvor danskerne sætter deres kryds den 1. november til Folketingsvalget. Sundhed topper nemlig listen over emner, der optager vælgerne, viser flere rundspørger.

En ny jobanalyse dokumenterer nu nogle af de udfordringer, som hersker blandt de to store faggrupper sygeplejersker og SOSU’er. Analysen, der er foretaget af Ofir, der er den førende jobportal på sundhedsområdet, rummer en række bekymrende fund. Det fremgår blandt andet, at 37% af SOSU’erne overvejer helt at forlade deres fag hver måned, mens tallet er endnu højere blandt sygeplejerskerne, hvor to ud af tre overvejer det samme.

Årsagerne er – et langt stykke hen ad vejen – de samme for sygeplejersker og SOSU’er. Det er hovedsageligt utilfredsstillende løn og for lidt tid til borgere og patienter, der er de hyppigste årsager.

- Det er bekymrende, at så mange sygeplejersker og SOSU’er er utilfredse og overvejer helt at forlade faget. Der er i forvejen mangel på netop disse faggrupper i sundhedsvæsenet, så resultaterne bør tages meget alvorligt, siger Karsten Vikke, administrerende direktør i Ofir, i en pressemeddelelse.

Stigende utilfredshed

Formålet med Ofirs årlige brancheanalyse er at afdække, hvad regeringen, regioner, kommuner og private aktører kan gøre for at tiltrække og fastholde SOSU’er og sygeplejersker.

Sammenligner man med sidste års analyse, vil man opdage, at utilfredsheden blandt både SOSU’er og sygeplejersker er stigende. I 2021 var 14 % af SOSU’erne utilfredse eller meget utilfredse, mens der i 2022 er 29,7 % af SOSU’erne, som enten ikke er helt tilfredse, utilfredse eller meget utilfredse.

Hos sygeplejerskerne er utilfredsheden ligeledes steget fra 29 % i 2021 til 48,9 % i 2022, der enten ikke er helt tilfredse, utilfredse eller meget utilfredse.

Ifølge Karsten Vikke er der desværre ingen tegn på, at det bliver nemmere at fastholde og rekruttere de to faggrupper. I 2022 er der optaget 18 % færre på sygeplejerskeuddannelserne end i 2019, og udviklingen kommer på toppen af en i forvejen meget svær situation.

- Det er meget bekymrende, at tallene bare vokser sig større og større. Vores sundhedssektor er allerede presset, og desværre kan vi konstatere, at optaget på uddannelserne nu også går den forkerte vej. Jeg håber, at vores analyse kan bidrage til, at der bliver sat ind de rigtige steder med løsninger, som kan vende udviklingen, siger Karsten Vikke.

Efterspørgsel på faglig udvikling og mere tid

Foruden et ønske om højere løn viser analysen, at mere tid til arbejdsopgaverne er den vigtigste motivationsfaktor bag et jobskifte hos begge faggrupper.

Nærmere bestemt ønsker hele 91,6 % af de adspurgte sygeplejersker mere tid til den enkelte borger, mens tallet er 96,6 for SOSU’erne. Næsthøjest på ønskelisten hos sygeplejerskerne er faglig udvikling, som 89,1 % af de adspurgte vægter højt eller meget højt. Hos SOSU’erne er tallet 78 %.

- Vores analyse viser, at de to faggrupper ikke føler, at de har tilstrækkeligt med tid til borgere og patienter, ligesom faglig udvikling scorer højt hos både sygeplejersker og SOSU’er. Derfor er det vigtigt, at der bliver sat ind nu for at imødekomme de ønsker, hvis det skal lykkes at fastholde flere medarbejdere i fremtiden, siger Karsten Vikke.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094