23948sdkhjf

KA Pleje taber principiel sag i Højesteret: "En atombombe under det frie valg"

- Jeg er meget rystet over dommen. Den er en atombombe under de ældres valgfrihed.

Sådan siger Karsten Høgild, direktør for branche- og arbejdsgiverforeningen KA Pleje, i en pressemeddelelse, efter Højesteret i dag har omstødt en dom fra Vestre Landsret. 

Landsretsdommen konkluderede sidste år, at Brønderslev Kommune har underbetalt den private pleje- og omsorgsvirksomhed Blæksprutten, men Højesteret nående frem til den stikmodsatte konklusion.

- Vi tager naturligvis dommen til efterretning, men der er ingen tvivl om, at dommen får vidtrækkende konsekvenser for de ældres valgfrihed. Dommen betyder, at en kommune som Brønderslev har noget nær frit slag, når den skal beregne de timepriser, som de private leverandører skal afregnes med. Hvis vi skal sikre den valgfrihed, som mange ældre sætter pris på, skal vi have politikerne på banen - for godkendelsesmodellen, som vi kender den i dag, har spillet fallit. Det viser denne dom med al tydelighed, siger Karsten Høgild og uddyber:

- Da fritvalgsordningen blev indført for 20 år siden, var formålet at skabe gennemsigtighed på ældreområdet, give de ældre valgfrihed og sikre en mere effektiv ældrepleje. Vi må bare konstatere, at dommen fra Højesteret er et stort tilbageslag i forhold til den intention, siger han.

Vestre Landsret gav KA Pleje medhold i de principielle spørgsmål og dømte Brønderslev Kommune til at betale Blæksprutten fem millioner kroner i erstatning.

Landsretten slog fast, at en kommune skal kunne dokumentere sine timepriser, og det kunne Brønderslev Kommune ikke.

Landsretten slog fast, at en kommune er forpligtet til løbende at foretage en efterberegning af sine timeprisberegninger. Det har Brønderslev Kommune ikke gjort.

Landsretten slog fast, at en privat leverandør har ret til efterbetaling, når en kommune ikke har overholdt lovgivningen. Brønderslev Kommune påstod under sagen, at der ikke var ret til efterbetaling.

Højesteret nåede frem til den stikmodsatte konklusion på alle tre punkter, og nu skal Blæksprutten tilbagebetale beløbet, man fik tilkendt i Landsretten.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ankestyrelsen: Salg af plejehjem til borgerforening var ulovligt
Søges: 1001 deltagere til forskningsprojekt om nattevagter
Plejehjemsvold stiger med bekymrende hast
Kommune i mediestorm: Finder 20 mio. kr. til de ældre på bare tre dage
Opsigelsesmail lækket: Ældrechef træt af nulfejlskultur og politiske konflikter
Ugens tilsyn og påbud - uge 22/23
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078