23948sdkhjf

FOA-formand: - Vi står med et samfundsproblem, som ikke kun handler om løn og vilkår

Ansatte i den offentlige sundhedssektor var på de fleste politikeres læber under valgkampen, men et lønløft skal skrives ind i et regeringsgrundlag, og alle skal være med til at løse udfordringen, mener forbundsformand i FOA, Mona Striib.

Mere i løn til ansatte i den offentlige sundhedssektor.

Det var næsten en del af samtlige partiers kampagnemateriale under den nylig overståede valgkamp.

Mens de røde partier lovede direkte mere i løn til sundhedspersonalet, ville de borgerlige partier sikre lønløft gennem skattelettelser.

Den opmærksomhed var dog ikke noget, der overraskede Mona Striib, forbundsformand i FOA.

- Det er ikke noget nyt, at vores medlemmer var meget omtalt i valgkampen. De udgør en stor del af den største samfundsmæssige udfordring, vi har nu og vil have fremover, siger hun til Magasinet Pleje.

Altid med for bordenden

Det er blevet kritiseret fra flere sider, at politikerne vil blande sig i lønnen til offentlige ansatte. Kritikken har lydt på, at man underminerer den danske model, som er den meget særlige aftalemodel for løn og overenskomster i Danmark. Men det mener Mona Striib slet ikke er tilfældet.

- Det er helt forkert. Christiansborg har altid siddet med for bordenden, når det gælder den offentlige løn, og det skal være sådan, for den offentlige sektor er skattefinansieret og sælger en vare til borgerne, siger hun.

Hun mener også, man bør tage med i den ligning, at det ikke direkte er politikerne, der på den måde bestemmer, hvad de offentligt ansatte skal have i løn. På den måde fungerer den danske model stadig ud fra trepartsaftalerne, forklarer hun:

- Når det gælder lønløftet, så er det vigtigt, at det bliver gjort i den rigtige rækkefølge, nemlig at det først skal skrives ind i et regeringsgrundlag, herefter skal det forhandles i trepartsaftalen, og så skal det parres med de syv principper, som lønstrukturkomitéen kommer med, forklarer Mona Striib.

Hvordan vil du sikre på vegne af dine medlemmer, at politikerne holder det, de har lovet?

- Det er ude af mine hænder, så derfor er det så vigtigt, at det bliver skrevet ind i et regeringsgrundlag, og det er det, vi har arbejdet for og stadig arbejder for, at det bliver, lyder det fra Mona Striib.

Alle skal være med

Hvad betyder det for dig og dine medlemmer, at der er det store fokus på offentligt ansatte i sundhedssektoren?

- Jeg er da glad for, at der er fokus på hele social- og sundhedssektoren, men vi står også overfor et samfundsproblem, som ikke kun handler om FOA’s medlemmer og om løn og vilkår.

- Det er hele velfærdssystemet, der er under pres, og hvis der ikke bliver truffet en klar beslutning om at redde det, så smuldrer det foran os.

- Det er en alvorlig udfordring, vi står overfor, og den skal vi alle være med til at løse, lyder det fra Mona Striib.

Ifølge beregninger fra Kommunernes Landsforening fra januar 2022, baseret på tal fra Danmarks Statistik, vil Danmark mangle 16.000 sosu'er i 2030, hvis man ikke lykkes med at opretholde niveauet og uddanne flere.

Et muligt lønløft vil kunne være en del af den nye OK-aftale der skal forhandles næste gang i foråret 2024.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109