23948sdkhjf

Professor i medicins anvendelse forklarer medicinen i drabssag fra Randers

Den lægemiddel-cocktail, som beboerne på Plejecenter Tirsdalen i Randers er blevet forgiftet med, er på afgørende punkter usædvanlig. Ifølge anklageskriftet er der fundet tre forskellige præparater i blodet på beboerne. Diazepam, baklofen og mirtazapin. Professor i medicins anvendelse Anton Pottegård gennemgår dem her.

Hvis der er nogen i kongeriget, som ved noget om brugen af lægemidler i den danske ældrepleje, så er det Anton Pottegård. Pottegård er oprindeligt uddannet farmaceut og er i dag professor i farmakoepidemiologi på Syddansk Universitet, og han har forsket i blandt andet brugen af bedøvende midler i den danske ældrepleje. Han retter med det samme opmærksomheden diazepam og særligt baklofen.

- Begge stoffer påvirker centralnervesystemet. Ved store doser vil man blive bevidsthedspåvirket og glide over i en slags søvn eller koma, fortæller professor Anton Pottegård til Magasinet Pleje.

Diazepam kender de fleste, og lægemidlet har handelsnavne som Valium og Stesolid. Disse præparater er så berømte, at Rolling Stones har skrevet sangen ”Mothers Little helper” om dem. Titlen ’Mothers Little Helper’ kommer af, at benzodiazepiner meget ofte blev udskrevet til husmødre fra 1960’erne og frem. Det skete også i Danmark.

Baklofen sjældent anvendt

Baklofen er langt mere eksotisk og sjældent anvendt. Plejecenter Tirsdalen ligger i Region Midtjylland, og i 4. kvartal sidste år boede der 66.136 borgere over 80 år i regionen. Men kun 180 af dem havde en recept på baklofen ifølge Sundhedsdatastyrelsens database over medicinanvendelse i Danmark, medstat.dk.

Og det er et potent lægemiddel i høje doser.

- Særligt baklofen giver en klar bevidsthedspåvirkende effekt. Det er et muskelafslappende middel, som groft sagt får nerverne til ikke at kunne give signal. Det kan være en fordel ved kramper og kronisk spasticitet. Ved meget høje doser vil man glide ind i en tilstand, der næsten kan beskrives som hjernedød, men som altså skyldes lægemidlet, fortæller professor Anton Pottegård.

Baklofen gives typisk i doser op til 80 mg. Vi ved fra første retsdag i går onsdag, at politiet på den tiltaltes computer har fundet google-søgninger på netop baklofen. Tabletter produceres i 10 mg og 25 mg, og den tiltale social- og sundhedshjælper skulle således give hver beboer mellem 4 og 8 tabletter for at give mere end normal dosis. Vi ved endnu ikke, hvilken størrelse af tabletter den tiltalte har haft adgang til.

Ingen synergieffekt ved flere midler

I pressen har man spekuleret i, at der i beboernes blodprøver ofte er fundet flere forskellige lægemidler og flere gange kombinationen af baklofen og diazepam. Dette kunne måske udgøre en særlig farlig cocktail. Men ifølge professor Pottegård er det i praksis ikke tilfældet.

- Der er ikke nogen væsentlig kobling mellem disse lægemidler. De påvirker nogle af de samme systemer, og på den måde kan de naturligvis gøre ekstra skade, men i praksis er de ikke farligere sammen end hver for sig, forklarer professor Anton Pottegård.

Både i anklageskriftet og på retssagens første dag blev også mirtazapin fremhævet, fordi social- og sundhedshjælperen uretmæssigt skulle have givet stoffet til tre beboere, men også fordi hun er tiltalt for at have stjålet lægemidlet. Anton Pottegård forklarer, at det ikke er et indlysende præparat, hvis man har onde hensigter.

- Mirtazapin er et lidt specielt lægemiddel at have med i denne cocktail. Det påvirker serotonin-systemet og er på den måde ikke ufarligt, men det er helt klart ikke det oplagte lægemiddel, hvis man søger at slå nogen ihjel, siger Anton Pottegård.

Pottegård forklarer, at mirtazapin er et meget udbredt lægemiddel i ældreplejen, fordi det både har en søvndyssende og antidepressiv effekt. I 2021 fik hver 13. borger over 80 år mindst en recept på mirtazapin (7,7%).

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094