23948sdkhjf

Hvis valget står mellem hjemmepleje og plejehjem - vælg plejehjem

De danske plejehjem fungerer bedre end den danske hjemmepleje. Servicelov og sundhedslov kolliderer bestandigt i hjemmeplejen. På plejehjem fungerer tingene bedre, men der er stadig et problem.

Servicelov og sundhedslov spænder ben for god pleje i hjemmeplejen. Problemet eksisterer også på de danske plejehjem, men her er problemet mindre. Det viser en ny undersøgelse, som FOA har gennemført.

Hele 62 procent af de adspurgte medarbejdere i hjemmepleje og på plejehjem mener, at konflikten mellem sundheds- og servicelov skaber problemer i det daglige arbejde. I hjemmeplejen alene er det hele 70 procent, hvorimod det "kun" er 57 procent på plejehjem. 

Interessant er medarbejdernes konkrete beskrivelser af konflikter i dagligdagen.

- Fem dages dokumentation før der gives tid, og hvis der er små mangler i dokumentationen, er det om igen, fortæller en social- og sundhedsassistent om dokumentationskravene, før der kan bevilliges hjælp til en borger.

FOA-undersøgelse - Infogram

Et andet problem i hjemmeplejen er, at visitatorene kun får et øjebliksbillede af de problemer, som borgerne har. 

- Hvad plejepersonalet ser hos borgeren, er ikke altid det, som visitator ser. Her bruges der enormt megen tid på at forklare, hvilken hjælp borgen har brug for, og hvorfor hjælpen behøves, fortæller en social- og sundhedsassistent.

Generelt er de plejehjemsansatte mere positive end medarbejderne i hjemmeplejen - specielt de, som har arbejdet begge steder.

- Jeg er på et plejecenter. Der går tingene 1.000 gange hurtigere og bedre end i hjemmeplejen. Hjemmeplejen er et maskineri med minutter, der tikker. Der skal dokumenteres masser af gange, før nogen reagerer på det. Hverken ledelse eller visitation reagerer, før de har fået vredet armen om på ryggen, fortæller med social- og sundhedsassistent, som nu arbejder på et plejehjem.

I FOA håber sektorformand for SOSU-området Tanja Nielsen, at arbejdet med en ny ældrelov netop kan fjerne hverdagskonflikter mellem service- og sundhedslov. 

- Det her er endnu et vink med en vognstang om, at hele ældreplejen har brug for nytænkning. Medarbejderne skal arbejde efter én logik i stedet for de nuværende to logikker fra henholdsvis servicelov og sundhedslov. Vi skal have arbejdet med en ny ældrelov tilbage på sporet, siger Tanja Nielsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
TV2s skandaleplejehjem frikendt: - Der var medarbejdere, som græd af lettelse
Regionerne klar med hjælp til kommunernes ældrepleje
Finanslovsforslag støvsuget for penge til ældreplejen
Kritiseret og stress-skabende nødkaldsordning fortsætter i Aarhus
Egegård Friplejehjem pletfrit efter dobbeltpåbud
Steppebrand af besparelser rammer kommuner og ældrepleje
Andre Nordiske Medier
Licitationen
Motor-magasinet
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.109