23948sdkhjf
Del siden
Kursus

Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

I alt DKK 8.250 ekskl. moms
Periode(r)
7. maj 2024 7. maj 2024

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).
Dette kursus vil gennemgå anvendelsen af vandbårne opvarmnings- og kølesystemer, der er integreret i gulve, vægge og lofter eller i form af nedhængte loftpaneler.

Gulvvarme er i dag et velkendt og meget anvendt lavtemperatur opvarmningssystem. Men at bruge det samme system til køling er mindre velkendt. 40 % af vores energiforbrug er til at opvarme, køle og ventilere vores bygninger.

Hidtil har energieffektiviteten ofte været koncentreret omkring opvarmningsperioden. Men flere bygninger kræver i dag mere køling for at kunne opretholde at optimalt indeklima. Denne trend vil blive endnu mere forstærket på grund af den globale opvarmning og folks stigende komfortkrav (f.eks. er køling i biler nu ofte standard). Vi må derfor søge efter systemer, der kan opvarme og køle på en energieffektiv måde, og som kan udnytte alle typer af energiforsyninger.

På grund af de store overflader, der er til rådighed ved gulvvarme/køling, vil den nødvendige vandtemperatur være tæt på, den rumtemperatur der ønskes. Derved øges energieffektiviteten af fjernvarme/køling, varmepumper og kølemaskiner. Samtidig øges også mulighederne for at anvende regenerérbare energikilder, såsom geotermi (jordvarme-køling, boringer), solvarme og absorptionskøling.

Integreres systemerne ikke kun i bygningsoverfladerne men også i beton etageadskillelser aktiveres bygningsmassen på denne måde. Dermed reduceres spidsbelastningerne og en del af køle- og varmebehovet kan forskydes til f.eks. om natten.

Men hvad er køle- og varmekapaciteten? Kan indeklimakravene opfyldes og er det muligt at styre sådanne systemer?

For optimal udnyttelse af ”grønne” energikilder er det vigtigt at system temperaturerne ligger tæt på den ønskede rumtemperatur – både for køling og opvarmning. Desuden er det også vigtigt, at bygningen er fleksibel med intern mulighed for energilagring, så det er muligt i kortere perioder at lagre energi, når energi kilden i forsyningen har en høj CO2 emission eller stiger i pris.

Indhold

  • Seneste krav i bygningsreglement og standarder for indeklima og anlæg.
  • Opbygning af forskellige typer varme-køle anlæg.
  • Bestemmelse af varme-køleydelser under dimensionerende forhold.
  • Optimering med hensyn til energikilde (fjernvarme-køling, varmepumpe, solceller).
  • Regulering af anlæg for optimalt indeklima og energiforbrug.
  • Sikker installation.
     

Udbytte

  • Du lærer at udforme et anlæg, så det kan reguleres og drives energiøkonomisk og med et godt indeklima.
  • Du lærer at vælge det rigtige anlæg afhængig af bygningstyper (bolig, kontor, skoler, osv.)
  • Du lærer at optimere anlæg for både sommer og vinterdrift.
  • Du opnår indsigt i de mange faldgruber i anlægsudformning og installation, der kan medføre dårlig komfort og øget energiforbrug.
     

Målgruppe    
Arkitekter, rådgivende ingeniører, bygherrer, producenter, entreprenører og installatører. Der kræves ikke specifikke forudsætninger for kurset, dog er det en fordel, at kursisterne har kendskab til begreber omkring opvarmning, køling og ventilation af bygninger.

Danvak ApS
Fruebjergvej 3
2100 København Ø
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK88382013
P nummer: 1002792323

Kontaktperson

Tina Michelsen
Aktivitets- og medlemskoordinator
+45 36369063 tm@danvak.dk

Undervisningsadresse

Symbion
Fruebjergvej 3
2100 København K
Københavns Kommune
Danmark

Send til en kollega

0.031