23948sdkhjf

Forhøjet kolesterol i juletiden kan give anledning til ændrede kostvaner

Blandt de mange gode grunde til at benævne den netop overståede juletid, som en højtid, er den slående samstemmighed blandt de to forskellige former for påvirkning af mennesket; det åndelige og det kropslige.

Der er dog ikke udelukkende tale om oplevelser, som kirken forkynder den. Sjælen kan ganske vist betragtet som højnet, værende det i andægtig evangelisk-luthersk fromhed eller i den traditionsbundne families skød, men dette kun for så vidt, at den er ansporet hertil af julemadens sødme.

En sødme, hvis effekt ikke blot højner ånden, men i særdeleshed også kolesteroltallet. Kroppen betaler altså en pris med en vis rente, der kan risikere at skulle afdrages over tid. Så hvad  kan der gøres ved denne årligt tilbagevendende problematik mellem sjæl og legeme?

Hvad det vil sige at negligere folkesundheden?
Flere forskellige undersøgelser af danskernes konkrete madindtag i julemånederne kan bevidne, at en i mange tilfælde umådeholden indtagelse af kolesterolholdig føde, øger chancen for de sygdomme, der ofte anses for at være forbundet med et højt kolesteroltal. Især åreforkalkning, der er en af de hyppigt forekommende – og med kolesterol forbundne – hjerte-kar-sygdomme, gør sin indtræden på sin den helbredsmæssige scene, efter at alskens julemiddage har fået lov at stå på i et stykke tid.

Disse sygdomme, der kan føre til forskellige former for blodpropper, er dermed ét af de væsentligste bidrag til at sænke den eufori, som højtidens kortvarige eufori ellers bringer med sig. Madens, ligesom motionens, indvirkningen på folkesundheden, er derfor særdeles betragtelig, og hvis der ikke findes rede remedier til at råde bod herpå, kan prisen for nydelsen siges at være dyrt betalt.

Hvad du kan gøre for at råde bod herpå?
Hvad du eventuelt kan gøre, hvis du er i et bodfærdigt hjørne og trænger til gode råd frem for fromme formaninger, er evt. at granske de mange fortrinlige vejledninger, som en fokuseret og nem kostplan kan tilbyde dig; dette kan du eksempelvis gøre her.

Med den rette kost, kommer du evt. ubehagelige oplevelser i forkøbet, og du kan dermed tildele kroppen en billig og gratis stent, der af egen kraft kan udspile kroppens, men også sjælens, forkalkede årer. Den største omhu der bør udvises ved at komme julemadens indvirkning til livs, er dén der angår den nødvendige variation i din kost. Viser undersøgelser de høje forekomster, eller chancer herfor, af hjerte-kar-relaterede sygdomme, grundet kolesteroltallenes forøgning, er selvsamme fare tilsvarende høj, dersom andre basale kostmæssige livsfornødenheder såsom frugt og grønt, negligeres.

Du kan derfor gøre meget, ved allerede at spise med en vis variation for øje, hvilket samtidig implicerer at afståelse fra at indtage madvarer, der er særdeles sukker- eller fedtholdige. Sundhed kan defineres og anskues på mange måder, og den konkret fysiologiske sundhed er blot én blandt disse måder at betragte menneskeligt velbefindende på. Det er dog ikke en ubetydelig del. Hvorvidt det er værd at hengive sig en vis mådehold og disciplin i sin kost eller ej, lader kroppen dog ofte selv sindet fortælle.

 

Send til en kollega

0.078