23948sdkhjf

Hvad er en startspærre og en transponder?

Hvad er det sidste, de fleste danskere tjekker, inden de smækker hoveddøren om morgenen? Pengepung, mobiltelefon og bilnøgler.

Du ved det måske ikke, men i dine bilnøgler skulle gerne sidde en såkaldt transponder. Du kan ikke se den, men den er vigtig. Ordet transponder er en sammentrækning af de engelske ord transmitter og responder. Din transponder modtager et kodet signal fra en såkaldt startspærre, der er monteret i dit køretøj.

Din bilnøgle har altså en unik kode, der sørger for, at din startspærre lader bilen starte. Din startspærre blokerer for eksempel for tilførslen af brændstof og derved, at motoren kan starte. Det er denne teknologi, der sørger for, at andre bilejere med samme model som dig, ikke kan tage en tur i din bil. Derfor er det vigtigt, at du har bilnøgler med startspærre og transponder.

Det handler om sikkerhed
Heldigvis er antallet af biltyverier i Danmark stadigt faldende. Det er til dels takket være den lille startspærre og transponder. I 2014 modtoget politiet dog 8.844 anmeldelser om tyveri af køretøjer ifølge Danmarks Statistik.

Det er rigtig mange nøgler, der pludselig mangler en bil, og det er rigtig mange bilejere, der pludselig får travlt med at finde alternative transportmuligheder. Uanset om du kører en stor Mercedes eller en lille Fiat, er følelsen af at stå med en ensom nøgle lige frygtelig.

Hvis ansvar er det at sørge for udstyret?
Det er ikke kun for sikkerhedens skyld, at danske bilejere skal have startspærre og transponder. Det er faktisk lovpligtigt. Siden 1998 har det været et lovkrav til alle nyindregistrerede personbiler i Danmark at være udstyret med startspærre og transponder.

I dag er en startspærre standardudstyr på alle nye biler, men har du en bil af ældre dato, er det dit eget ansvar at få monteret en startspærre og få en transponder. Du har eksempelvis mulighed for fremstilling af bilnøgler hos Dani Autonøgler. Afhængigt af din model er der forskellige typer af startspærrer. Få styr på sikkerheden omkring din bil – og husk nøglen inden du smækker hoveddøren.

Send til en kollega

0.016