23948sdkhjf

Hvad er åreknuder?

En åreknude er en udvidet, slynget blodårer, der ligger lige under huden. De kan ofte ses gennem huden, da de buler frem på benet. Det er særligt gældende i læggen og i låret.

Åreknuder er ikke farlige, hvorfor det også er de færreste, der oplever problemer med deres åreknuder. Derfor er der sjældent behov for at foretage indgreb.

De fleste bliver dog generet af åreknudernes udseende, hvorfor de ønsker at gøre noget ved dem. Set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, så er der dog intet farligt ved dem.

Hvorfor får man åreknuder?
Vener er blodkar, der står for at føre blod fra ben, arme og organer tilbage til hjertet. Disse vener indeholder klapper, der tjener som en form for ventiler. Det er disse klapper, der skal sikre, at blodet kun strømmer den ene vej. Hvis klapperne bliver ødelagt, så kan blodet ende med at løbe den forkerte vej; altså væk fra hjertet.

Det vil resultere i at blodet hober sig op i venerne. Hvis det sker, så vil trykket ende med at øges, så de bliver udvidet og slyngede. Det vil også gøre dem mere synlige, så de kan ses gennem huden. Der er flere forhold, der kan placere dig i risikozonen for at få åreknuder. Kvinder er eksempelvis ekstra udsatte under deres graviditet.

Endvidere kan du også være disponeret for det gennem arv. Er det tilfældet, så vil du dog sandsynligvis have opdaget, at flere i familien har åreknuder. Der er mange, der tror, at overvægt eller stående arbejde kan øge fremkosten af åreknuder. Der er dog intet, der tyder på dette. Ofte er der slet ikke nogen forklaring på dem.

Hvordan behandler man åreknuder?
Åreknuder er – som sagt – ikke farlige. Derfor er det ikke nødvendigt at behandle dem. Det er kun i meget få tilfælde, at det er nødvendigt. Det er kun ganske få, der vil være generet eller opleve alvorlige komplikationer som følge af åreknuder. I enkelte tilfælde kan det dog resultere i bensår. Her er det nødvendigt at gribe ind.

Oplever du stor ubehag, så kan det være nødvendigt at fjerne åreknuderne. De fleste får dem dog fjernet, da de ikke kan acceptere udseendet af dem. Du skal dog ikke være bekymret for, at du vil få sundhedsmæssige komplikationer som følge af dine åreknuder. Du kan dog selv gøre en del for at nedsætte ubehaget ved dem:

- Du bør undgå arbejde, hvor du skal stå stille over længere tid. Forsøg gerne at bevæge dig på stedet, hvis det er muligt

- Hvis du har en tendens til at få hævede ben, så kan du modvirke dette med kompressionsstrømper.

- Ligesom du ikke bør stå stille i for lang tid, så bør du også undgå at sidde stille i længere perioder.

- Når du sidder ned, så er det også en fordel at kunne lægge benene højt, da det også hjælper.

Hvis du gerne vil have fjernet dine åreknuder, så skal du kontakte din læge eller et behandlingssted såsom Dansk Venecenter, der er specialister i behandling og fjernelse af åreknuder.

Send til en kollega

0.032