23948sdkhjf

Hvad kan du forvente før en stomioperation?

Hvad enten du overvejer, om en stomioperation er en mulighed for dig, eller du forbereder dig til en kommende operation, er det naturligt at have en masse spørgsmål.

Når man står overfor en stomioperation, spekulerer de fleste over, hvad de kan forvente inden selve operationen, og hvordan deres liv vil ændre sig efter operationen. Faktisk tror mange danskere, at en stomi kun vil besværliggøre livet, men faktisk vil en stomi i mange tilfælde kunne forbedre livskvaliteten og give den stomiopererede chancen for igen at leve livet fuldt ud.

Som stomiopereret kan udsigten til det nye liv virke ret uoverskuelig, og for langt de fleste vil det også tage tid at vænne sig til en tilværelse med en stomi. Selvom der kan være en del praktiske udfordringer ved at leve med en stomi, så er det muligt at leve hverdagen omtrent som før.

Læs med her og få svar på, hvad du kan forvente før en stomioperation, så du kan føle dig tryg ved din beslutning og sikre dig, at du får svar på alle dine bekymringer.

To typer af mennesker, der står overfor en stomioperation 
Der kan være mange forskellige grunde til, at man vælger en stomioperation, men overordnet skelner man mellem to typer af mennesker, der står overfor en stomioperation:

- Kræftpatienten, der er nødsaget til at få foretaget en stomioperation for at blive rask.

- Mennesket med en tarmsygdom, der typisk lider i stilhed og som udsætter sin operation.

Som kræftpatient kræver det en operation for at sikre, at alt kræftvævet bliver fjernet ved en såkaldt radikal operation eller for at beskytte tarmens sammensyning efter fjernelse af en kræftknude.

Har du en tarmsygdom som eksempelvis colitis ulcerosa, Crohns sygdom, Familiær polypose eller andre tilstande som svær inkontinens (ufrivillig vandladning), bør du overveje, hvorvidt en stomioperation kunne være det rigtige valg for dig. Ofte begrænser du blot dig selv ved at lide i stilhed. Efter en stomioperation går livet videre, og du behøver for eksempel ikke længere tænke på, hvor det nærmeste toilet er. Mange oplever faktisk, at de, ved at få foretaget en stomioperation, kan leve livet, som de gjorde før.

Forbered dig på din stomioperationt
Den bedste måde, du kan forberede dig på din stomioperation, er ved at fjerne dine usikkerheder og tvivl. Det kan du gøre ved at stille alle de spørgsmål, du end måtte have til din læge, kirurg og stomisygeplejerske. På den måde kan de hjælpe dig med at komme tilbage til det liv, du gerne vil leve.

20 typiske spørgsmål, som du kan stille din læge:

- Hvordan kan jeg forvente, at min stomi kommer til at se ud? (placering, størrelse, udseende)

- Vil min stomi være permanent eller kun midlertidig?

- Hvordan fungerer en stomi?

- Vil stomien gøre ondt?

- Vil man kunne se min stomi under mit tøj?

- Hvordan ser en stomipose ud? (størrelse, type, farver)

- Hvordan skifter jeg min stomipose?

- Kan min stomipose lække?

- Hvordan undgår jeg hudirritationer omkring min stomi?

- Hvor kan jeg få de nødvendige stomiprodukter?

- Skal jeg selv betale for mine stomiprodukter?

- Er jeg nødt til at ændre min kost?

- Hvornår kan jeg starte på arbejde?

- Kan jeg gå ud med venner og familie?

- Kan jeg stadig dyrke sport og motion?

- Vil en stomi påvirke mit sexliv?

- Kan jeg stadig rejse?

- Kan jeg gå i svømmehallen med en stomi?

- Hvor kan jeg få ekstra hjælp og støtte?

- Har jeg brug for særlig pleje efter operationen?

Der er mulighed for, at du kan tage en nær ven eller et familiemedlem med til dine stomiaftaler for at støtte dig. Det vigtigste er, at du bruger dit lægeteam som en vigtig ressource, så de bedst muligt kan rådgive dig om forberedelserne til din operation og den efterfølgende tilpasning til et liv med en stomi.

Tal med din stomisygeplejerske 
For at forberede dig på din stomi, vil din stomisygeplejerske tale med dig, inden du skal have foretaget din operation. Samtalen vil omhandle dine behov og personlige livsstil for at kunne anbefale dig den bedste placering af din stomi. Dette afhænger naturligvis også af hvilken stomitype, du skal have anlagt. Når du skal opereres, vil din stomisygeplejerske afmærke placeringen, så kirurgen tydeligt kan se, hvor stomien skal foretages.

Selv om du forhåbentlig allerede har fået både viden og gode råd på dette tidspunkt, kan der dukke flere spørgsmål op undervejs i forløbet. Og hvis du kunne tænke dig at mødes med andre, der har fået anlagt en stomi, for at høre nærmere om, hvordan de lever med deres stomi, vil din sygeplejersken ofte kunne arrangere dette.

Find den rigtige placering til din stomi 
Sammen med din stomisygeplejerske vil du skulle vælge den bedste placering til din stomi. Det er vigtigt, at stomien er placeret, så den passer til den måde, du normalt bruger kroppen på, og til det du gerne vil kunne foretage dig i fremtiden.

Afmærkningen af din stomi skal laves, mens du er i stående, liggende og siddende stilling. En dårligt placeret stomi kan være årsag til, at der bliver hudirritationer eller der opstår lækage. Derfor er det vigtigt at tage hensyn til:

- Hvilken del af tarmen, der skal opereres.

- Knoglefremspring, navle, hudfolder og ar, der eventuelt kan forhindre stomien i at sidde tæt til kroppen.

- Udsatte områder, hvor tøj, bælter og bukselinning kan genere.

- Om stomiposen sidder i vejen ved fysisk aktivitet, sport eller hobbyer.

- At du selv skal kunne både se og nå stomiposen uden for meget besvær, så du selv kan skifte pose.

Din stomisygeplejerske vil så vidt muligt tage dine ønsker i betragtning til placering af stomien og kan informere dig om de praktiske udfordringer, der ofte er forbundet med enten at have en midlertidig eller permanent stomi.

Lev et godt liv med stomi 
Spekulerer du over, hvordan en stomi vil påvirke din hverdag? Hvilke produkter der findes på markedet, og hvordan de kan give dig tryghed? Du er altid velkommen til at kontakte sygeplejerskerne hos Coloplast, som kan vejlede dig i, hvordan du lever et godt og aktivt liv med stomi. Alle sygeplejersker hos Coloplast har naturligvis tavshedspligt.

Send til en kollega

0.047