23948sdkhjf

Smerter i fødderne kan være tegn på nedsunken fod

Det er ret almindeligt at opleve smerter i sine fødder både længerevarigt, men også i kortere perioder, hvilket der kan være mange grunde til.

Eksempelvis kan man lide af nedsunken forfod. Der kan være flere forskellige årsager til nedsunken fod. Nedsunken forfod ses typisk blandt ældre, overvægtige eller kvinder der går for meget i stilletter. Når man udsætter sine fødder for hård belastning, kan man ende med at få varige gener og smerter af det. Derfor er det vigtigt, at man passer godt på sine fødder gennem hele livet, og sørger for at bruge ordentligt fodtøj, samt undgår at overbelaste sine fødder i længere perioder. Nedsunken fod kan dog også være arveligt. Derfor skal man også overveje at passe ekstra meget på sine fødder, hvis man ved, at det ligger til familien at døje med nedsunkne fødder.

Tegn på nedsunken fod
Hvis man mistænker, at man selv lider af nedsunken forfod, så skal man først og fremmest være opmærksom på smerter i den forreste del af foden. Når man har nedsunken forfod, vil det oftest resultere i stærke smerter i forfoden, når man bevæger sig. Man vil også typisk lide meget af hård hud og ligtorne på fødderne, som kan være med til at gøre det mere smertefuldt at bevæge sig rundt. Udover hård hud, så vil man også typisk kunne se ens tær ændre sig. Man vil opleve det, der kaldes for hammertå, som er betegnelsen for en tå, der bliver presset skæv.

Man kan dog også opleve begyndende tegn på nedsunken forfod, inden smerterne opstår. Nogle af disse tegn er eksempelvis, hvis man oplever en sovende fornemmelse i fødderne, når man bevæger sig. Det behøver ikke at være en konstant følelse, men hvis man oplever den regelmæssigt, så kan det være et begyndende tegn på eksempelvis en nedsunken fod.

Der er en del tegn, man kan holde øje med, hvis man er nervøs for, at man selv lider af nedsunken forfod, eller hvis man ved, at man arveligt har større risiko for at udvikle det.

Pas på fødderne
Det er vigtigt at passe godt på fødderne. Det kan fører til store gener, hvis man ikke gør. Blandt andet er det vigtigt, at man ikke overbelaster fødderne, og man bruger fodtøj, der kan fordele belastningen ud i hele foden. Man kan eksempelvis få lavet en fodanalyse, hvorefter man kan få indlægssåler, der præcis passer til ens fødder. Man kan også bruge sko, der er skræddersyet efter ens fødder, så man får den bedst mulige komfort til ens fødder.

Hvis man har dårlige fødder, men stadig gerne vil røre sig og få lidt motion, så kan det være en mulighed at vælge nogle sportsgrene, der er skånsomme ved ens fødder og øvrige led. Det kunne eksempelvis være svømning, hvor man ikke overbelaster ens led, men samtidig får rørt sig. Der findes også andre aktiviteter, der er skånsomme overfor fødderne, som man kan overveje som alternativer til lange gåture eller løbeture, hvor man belaster fødderne meget.

Send til en kollega

0.031